Wat is speltherapie en wat bereik je ermee?
Speltherapie is een geschikte behandelvorm voor kinderen vanaf 4 tot ongeveer 13 jaar. Jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking kunnen hier ook ook baat bij hebben, al is het bij de wat oudere doelgroep eerder een vorm van creatieve coaching.
In de spelkamer kan het kind zich vrij uiten en zijn gevoelens, gedachten, ervaringen en gedrag exploreren. Het kind kan doen en laten wat het wil; het kan op verhaal komen. Al spelend leert het kind door nieuwe ervaringen en inzichten beter met zijn gevoelens en gedrag om te gaan. Het vertrouwen in eigen mogelijkheden wordt hersteld. Gebeurtenissen krijgen een plaats, het kind wordt sterker en kan weer verder groeien.
Speltherapie van De Rondgang
Bij speltherapie wordt spel als middel gebruikt om een kind te begrijpen en te helpen.
De ervaringsgerichte aanpak helpt kinderen om sneller tot de kern te komen en draagt bij aan een effectieve en kortdurende behandeling.
Ik help kinderen om vanuit hun kracht, kennis en talenten hun ontwikkeling weer op gang te brengen
Ouders, verzorgers worden in hun zelfmanagement bekrachtigd.
Volwassenen praten over hun problemen en kinderen spelen. Speltherapie is professioneel spelen samen met een kind, met de nadruk op doen en ervaren. Deze spelvorm is uitstekend geschikt voor kinderen die in een situatie zitten die niet vanzelf over gaat of die anders verloopt dan gepland.
Emotionele problemen
Traumatische ervaringen
Verlieservaringen
Sociale problemen
Praktische informatie
Eerst maak ik kennis met de ouders en het kind.
Dan is er een intake waarbij ouders aan de hand van een vragenlijst vertellen over hun kind.
Daarna volgen er 3 spelobservaties met het kind in de spelkamer. Er wordt een spelobservatieverslag van gemaakt. Die bespreek ik met de ouders, verzorgers en kom dan met een deskundig advies n.a.v. de vraag waarmee het kind naar de spelkamer gekomen is.
Ik geef doelstellingen voor een speltherapie op korte en lange termijn.
speltherapie en kindercoaching
Er wordt me regelmatig gevraagd naar het onderscheid tussen speltherapie en kindercoaching.
Bij speltherapie is de aandacht gericht op het probleem, het proces en de oplossing. Bij kindercoaching wordt het kind zelf gestimuleerd om een oplossing te vinden en het is korter durend.
Speltherapie is geschikt voor zowel kinderen als voor volwassenen met een verstandelijke beperking. De Rondgang staat voor een stukje mee lopen met het kind, iets toe voegen om het kind van klacht weer naar eigen kracht te leiden.
Een speluur
De speltherapie wordt individueel gegeven, maar er zijn ook mogelijkheden om speltherapie in kleine groepjes te geven. Eens in de week op een vaste dag en tijd krijgt het kind alle aandacht van de therapeut tijdens de speltherapie in de spelkamer. De beginfase van de therapie wordt gekenmerkt door observatie en het opbouwen van een vertrouwensrelatie met het kind. Het kind kan zijn eigen gedachten en gevoelens in het spel tot uitdrukking brengen in de veilige, geborgen situatie van de spelkamer bij de speltherapeut.
De vertrouwensrelatie tussen het kind en de therapeut vormt de basis van de therapie. Ik verplaats me in de belevingswereld van het kind. Ik verwoord wat er gebeurd in het spel en speel mee als uw kind dit wil. Ik sluit aan bij de spelinitiatieven, ondersteun dit bij het uiten, verwerken en oplossen van problemen.
Zodat het kind controle gaat ervaren in het omgaan met de wereld om zich heen.
Naast spelen helpt schilderen, tekenen, boetseren, speksteen bewerken of knutselen bij het uiten en verwerken van ervaringen gedachten en gevoelens.
Het uiten en verwerken van problemen wordt ondersteund zodat het kind controle gaat ervaren in het omgaan met de wereld om zich heen.
Ouderbegeleiding
De behandeling van uw kind wordt altijd gecombineerd met ouder/verzorgergesprekken. Het is van belang dat we elkaar goed op de hoogte houden en samen besluiten hoe het kind het best ondersteund en begeleid kan worden. Ouderbegeleiding start vanuit de ouder of verzorger.
Ik ondersteun u bij het vinden van oplossingen voor lastige opvoedingssituaties. Hierbij versterk en vergroot ik uw eigen kennis zodat uw zelfmanagement bekrachtigd wordt.
Het bestaat uit een aantal stappen
- het verhelderen van de vraag, het doel van u als ouders
- zicht krijgen op de belevingswereld van het kind
- oplossingen bedenken voor moeilijke opvoedingssituaties
- aanwijzingen uitwerken, toepassen en evalueren.